Kontaktirajte nas na 011/4092-613 ili info@bizniskursevi.com

CAPITAL CORP. SYDNEY

73 Ocean Street, New South Wales 2000, SYDNEY

Contact Person: Callum S Ansell
E: callum.aus@capital.com
P: (02) 8252 5319

WILD KEY CAPITAL

22 Guild Street, NW8 2UP,
LONDON

Contact Person: Matilda O Dunn
E: matilda.uk@capital.com
P: 070 8652 7276

LECHMERE CAPITAL

Genslerstraße 9, Berlin Schöneberg 10829, BERLIN

Contact Person: Thorsten S Kohl
E: thorsten.bl@capital.com
P: 030 62 91 92

Kontaktirajte nas na 011/4092-613 ili info@bizniskursevi.com

Kako optimizovati sajt za prodaju uz SEO copywriting tehnike?

Blog

SEO copywriting ima za cilj da vam obezbedi što bolju poziciju u internet pretrazi. Bolja pozicija donosi vam više klikova. Svako ko klikne na sajt ima šanse da postane vaš potrošač.

Pored izgleda samog sajta i seo tehnika, bitno je i da tekst bude sažet, pun bitnih informacija i prilagođen vašim klijentima. Za to vam je neophodan dobar copywriting.

Zapamtite da je novac uložen u SEO copywriting novac koji će vam se ubrzo vratiti.

Šta je to copywriting?

Jednostavno rečeno, copywriting je pisanje prodajnih tekstova.

Ti tekstovi mogu biti tekstovi za reklame, blog tekstovi, email tekstovi, tekstovi za društvene mreže, brošure, flajere ili tekstovi za sajt. Oni su ti koji prodaju uslugu ili proizvod. Oni su vaša veza sa klijentima i zbog toga su jako bitni u internet poslovanju.

Ako mislite da je lako napisati tekst – varate se. Copywriter mora da ispuni određena pravila, što iziskuje dosta truda, vremena i posvećenosti. Krajnji rezultati su fenomenalni, zato vredi potruditi se.

Istraživanje

Da bi razumeo svoj posao, svaki copywriter mora da istraži tematiku firme, konkurenciju i potencijalnog klijenta. Istraživanje je najbitniji preduslov za dobar tekst. Nekada traje duže nego samo pisanje, ali je neophodno razumeti šta to zapravo želimo da ponudimo, na koji način, kao i kome.

Važno je da se uvek postavite prema online klijentima kao prema ljudima koje srećete svakog dana. Razmislite šta im je bitno kada je usluga u pitanju i zašto biste vi vašim prijateljima preporučili tu firmu? Koji su benefiti od saradnje sa njom? Istražite konkurenciju. Po čemu ste drugačiji? Šta je to što vi imate, a drugi ne?

Pokažite ljudima da razumete njihove potrebe i oni će vam se uvek vraćati.

Pravila pisanja

Kada je reč o samom pisanju teksta i tu postoje određena pravila.

Tekst mora biti jasan i tačan, bez lažnih informacija i obećanja. Posao copywriter-a je da otkrije prednosti firme za koju radi i uz pomoć njih osvoji klijente. Najveća greška je izmišljati i preuveličavati. Tako se klijenti privuku samo na kratko, ali se brzo i gube. Ujedno se gubi i kredibilitet, koji je snažno oružje prodaje.

Kada je tekst napisan, on mora biti formatiran, tako da se lakše čita. Neki od trikova su da najbitnije stavke stavite pod takozvane „bulete“, da bi bili istaknutiji u tekstu. Upotreba podnaslova je takođe važna.

A šta je to SEO?

SEO ili Search Engine Optimization je čitav skup radnji koje se izvršavaju kako na samom sajtu, tako i van njega. Uz pomoć optimizacije mi sajt prilagođavamo pretraživaču i usmeravamo ga ka našoj ciljnoj grupi.

SEO optimizacija sajta vas dovodi na prvu stranu u internet pretrazi, pa samim tim vašu firmu izdiže iznad konkurencije i pospešuje vam prodaju. Danas je pravilna optimizacija i mesto na prvoj stranici pretraživača ono što je nekada bio sekund reklame na nacionalnoj televiziji, u udarnom terminu.

O važnosti optimizacije najbolje govore sledeći podaci:

  • Na linkove na prvoj strani pretrage klikne 91.5% ljudi
  • Na drugoj klikne 4.8%
  • Dok na trećoj klikne samo 1.1%
  • Na linkove na četvrtoj stranici ih klikne 0.4%
  • A na petoj svega 0.2% ljudi

Postoje odlični tekstovi koji su izgubljeni u internet moru, samo jer nisu SEO optimizovani. Pa zaključujemo da sajt ne može bez copywriting-a, a copywriting ne može bez optimizacije.

Da bi optimizacija bila što uspešnija potrebno je koristiti odgovarajuće ključne reči. Pored njih, veliku ulogu igra i linkovanje.

slika-4

Ključne reči

Prvi zadatak copywriter-a je da privuče određenu ciljnu grupu, a pravilna upotreba ključnih reči će nam u tome pomoći.

Ključna reč je zapravo ona reč koju će vaši klijenti najčešće guglati da bi došli do vas. Važno je da dobro razmislite o tome šta biste vi pretreživali da ste na njihovom mestu. Tek kada budete razumeli potrebe klijenata, znaćete kako da poslujete sa njima.

Svaka stranica na vašem sajtu bi trebalo da ima svoju temu, pa samim tim i svoju ključnu reč.

Ako se neki sajt bavi prodajom nameštaja u Beogradu, ključna reč tog sajta bi bila „prodaja nameštaja Beograd“. Ako taj sajt ima posebnu stranicu samo za garniture, ta stranica će imati svoju ključnu reč, vezanu za garniture.

Linkovanje

Linkovanje je bitan detalj u optimizaciji sajta, jer posetioce može lako usmeriti ka vašem prodajnom tekstu. Linkovanje vam može poboljšati prodaju ili posetu sajtu jednako koliko i ključne reči.

Link do prodajne stranice možete smestiti u tekst o firmi, u blog tekstove, ali i u druge prodajne tekstove. Link do stranice mora biti dostupan i na vašim društvenim mrežama, koje su odličan način da se potencijalni klijenti podstaknu na akciju.

Ako na online sajtu salona nameštaja prodajete garniture, tekst o garniturama možete povezati sa tekstom o vitrinama za dnevnu sobu. To morate uraditi suptilno. U suprotnom može izgledati kao da klijenta napadate da kupi od vas, što nikada ne ostavlja dobar utisak.

Bitno je da se vaš prodajni link nađe na što više mesta, ali i da pazite kako se ukalapa u celinu i kakav osećaj budi.

Šta zaključujemo?

Ovo je samo delić svega što internet marketing krije, ali ako naučite da baratate njime, vaš posao će doživeti ekspanziju. Vaši klijenti će lakše doći do vas. Prodaja će vam se bar udvostručiti.

Zbog svega toga zaključujemo da je optimizacija uz copywriting tehnike najvažnija stavka u internet poslovanju, a pošto znamo da je internet poslovanje budućnost ovog sveta – copywriting tehnika je vaš korak u budućnost.

Mi vam želimo srećan put i vidimo se na prvoj Gugl stranici.

Searching Engine Optimizing SEO Browsing Concept