Kontaktirajte nas na 011/4092-613 ili info@bizniskursevi.com

CAPITAL CORP. SYDNEY

73 Ocean Street, New South Wales 2000, SYDNEY

Contact Person: Callum S Ansell
E: callum.aus@capital.com
P: (02) 8252 5319

WILD KEY CAPITAL

22 Guild Street, NW8 2UP,
LONDON

Contact Person: Matilda O Dunn
E: matilda.uk@capital.com
P: 070 8652 7276

LECHMERE CAPITAL

Genslerstraße 9, Berlin Schöneberg 10829, BERLIN

Contact Person: Thorsten S Kohl
E: thorsten.bl@capital.com
P: 030 62 91 92

Kontaktirajte nas na 011/4092-613 ili info@bizniskursevi.com

Employer branding: zašto je važan za vaš biznis i kako ga sprovesti u delo

Blog

Employer branding je proces tokom koga se “brusi” vaš brend tj. identitet vaše kompanije kao poželjnog poslodavca koga biraju željeni kandidati.

Dakle, željenom poslodavcu najbolji kandidati dolaze sami, jer jasno prepoznaju i privlači ih:

 • Identitet kompanije
 • Sposobnost da budi emocije
 • Korporativna kultura
 • Pogodnosti i benefiti rada
 • Radna atmosfera i mogućnost napredovanja…

Jednom rečju, employer branding je sve ono što jedna kompanija nudi pored pristojne i redovne plate. I što, samim tim, privlači odgovarajuće kandidate.

Zašto je employer branding važan za dobro poslovanje jedne kompanije?

Kako se brendira proizvod, tako se isto brendira i poslodavac. Kada kupujete neki proizvod, vi prvo tražite vama poznatu marku proverenog kvaliteta. Isto tako kada tražite poslodavca, vi tražite onu kompaniju u kojoj vladaju:

 • Dobri međuljudski odnosi
 • Sjajna atmosfera
 • Plata koja je konkurentna
 • Organizovana praksa i znanje odabira i zadržavanja talenata
 • Briga o zaposlenima
 • Jak brend
 • Mogućnost napredovanja i putovanja u inostranstvo
 • Dodatno obrazovanje
 • Fleksibilno radno vreme

Ovako dobro izbrendirana firma pokazuje veoma visok stepen poslovne kulture i konstantan rad na građenju poverenja sa zaposlenima i potencijalnim kandidatima za zaposlenje. Takva firma može da privuče, zadrži i motiviše ljude da istinski žele da učestvuju njenom radu i napretku.

Sve to, naposletku, izuzetno pozitivno utiče na samo poslovanje. Kompanija koja ima zadovoljne zaposlene daleko više će postići od one čiji su zaposleni nezadovoljni.

Po istraživanju koje je sproveo LinkedIn, svaka firma koja aktivno i uspešno radi na izgradnji svog employer brenda može da očekuje:

 • smanjenje troškova zapošljavanja za čak 43%
 • duplo brže pronalaženje dobrih kandidata
 • duplo bolji kvalitet i kvalifikovanost kandidata
 • zadovoljnije i lojalnije zaposlene i čak 202% bolji učinak poslovanja.

Kako se radi brendiranje poslodavca?

Najpre je potrebno da imate načelno, strateško opredeljenje koje kandidate želite da privučete, čime i na koji način. Koja je ključna poruka koju hoćete da prenesete i koje kanale komunikacije ćete za to koristiti (oglasi za posao, intervjui, sajt, društvene mreže, PR tekstovi na relevantnim portalima, offline aktivnosti…).

Takođe, važno je znati čiji je tačno posao brendiranje poslodavca. Najčešće na ovim aktivnostima zajedno rade HR, marketing i PR stručnjaci, a svakako da možete da angažujete i posebnog stručnjaka za employer branding.

Vaš web sajt je prvo što kandidati traže na internetu

Kandidat prvo posećuje mesto gde vi pišete o sebi. Kandidat čita o vama, vašoj misiji i vašim poslovima. Obično to radi putem mobilnog telefona, što znači da je to prvi korak koji treba da uradite, da optimizujete vaš sajt za mobilne telefone.

Sledeće što vašeg kandidata interesuje jeste jasno istaknut vaš EVP (eng. Employer Value Proposition). Tu vi kandidate upoznajete sa vašim brendom, gde oni čitaju vaše programe, politiku kompanije, nagrade, benefite… tj, sve ono što im vi kao poslodavac nudite.

Da biste bili prisniji i brže uverili željene kandidate da vam se pridruže, ponudite im da pogledaju videa, uspešne priče zaposlenih, jer će na taj način lakše vizualizovati sebe u vašoj kompaniji.

Kandidatima dajte što jasniji opis posla za koji će konkurisati i što jednostavniji aplikacioni formular za radno mesto koje im nudite.

Budite “društveni” na društvenim mrežama

Neka vaši nalozi budu aktivni, jer to kandidatima govori da ste vi “živi” na mrežama. Sadržaj koji nudite vašim pratiocima i potencijalnim kandidatima je veoma važan, jer kandidati koji vama trebaju zaista čitaju o vama i tako upoznaju vaš brend, a najbolji će napraviti taj korak da konkurišu kod vas.

Vaši zaposleni će svakako prihvatiti da vas promovišu kao dobar brend ukoliko je istina sve to što ste kreirali kao vaš employer brand. Kandidati će im verovati, jer će videti šta jedan zaposleni kod vas radi i zašto je rad kod vas bolji i drugačiji od poslova koje je obavljao kod manje poželjnih poslodavaca.

Budite realni i iskreni kao poslodavac ako želite najbolje kandidate, jer vas uvek, ali baš uvek, neko sa strane posmatra.